Let op: Door drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren.

Blog

Whey too much, it is a waste to waste your waste!

Xian Ong

Whey too much, it is a waste to waste your waste!

Er zijn talloze manieren om gebruik te maken van wei. In de kaasindustrie wordt traditioneel de kaaswei verwerkt in veevoer of gebruikt als meststof, maar tegenwoordig wordt het ook verwerkt in voedingssupplementen, softdrinks en babyvoeding. Het is een miljoenenindustrie, waarbij soms kaas wordt gezien als het bijproduct in plaats van de wei.

Bij het maken van kaas met onze FoodiyFarm kit, maak je de lekkerste zachte kaas, maar natuurlijk houd je ook hier de wei over (heb je onze FoodiyFarm kaaskit nog niet, shop ‘m dan hier!). Hieronder volgen tips wat je allemaal met de wei kan doen!


De wetenschap achter het maken van kaas

Xian Ong

De wetenschap achter het maken van kaas

Kaas is een populair zuivelproduct met een (half)vaste structuur. Kaas wordt gemaakt door het toevoegen van stremsel en/of zuur in melk, waardoor de vaste stoffen in de melk (eiwitten, vetten en mineralen) worden gescheiden van het vocht (de wei).

Kaas kan worden onderverdeeld in harde en zachte kazen. Nederlandse kazen zijn harde kazen. Zachte kazen onderscheiden zich van harde kazen door de kortere rijpingsduur en het hogere watergehalte. Mede door het relatief hogere watergehalte en het hoge vetpercentage, heeft zachte kaas, zoals de naam al suggereert, een zacht structuur. Het hoge vetgehalte in volle melk is ook de reden waarom het gebruik van volle melk een kwalitatief betere zachte kaas levert dan halfvolle of magere melk. Maar wat is de wetenschap achter de kaasproductie?


Wat is Kimchi?

Xian Ong

Wat is Kimchi?

Kimchi is een gefermenteerd Koreaans gerecht gemaakt van kool en verschillende andere groenten en specerijen. Er bestaan veel gerechten waar kimchi in is verwerkt, bijvoorbeeld kimchi-jjigae (stoofpot), kimchi-yuk (soep), kimchi-jeon (Koreaanse pannenkoek) en gebakken rijst met kimchi. Er zijn verschillende soorten kimchi, afhankelijk van de ingrediënten, bereidingsmethodes, cultuur en oogstseizoen. Volgens Park et al. (1994) waren er in 1994 in totaal 187 soorten kimchi. Tegenwoordig zijn dat er al veel meer! Hoewel er zoveel soorten zijn, is de kimchi gemaakt van kool (baechu) de populairste en de bekendste kimchi. De hoofdingrediënten voor baechu kimchi zijn: Chinese kool, bosui, gember, knoflook...


Wie zit er achter FoodiyFarm?

Xian Ong

Het begon allemaal in mijn late tienerjaren. Het was toen dat mijn passie voor voedsel zich ontplooide. Als kind was ik namelijk een moeilijke eter en at te weinig om goed te kunnen groeien. Ik was te klein en te dun voor mijn leeftijd. Langzaam begon ik me te realiseren hoe belangrijk voedsel is. Het was toen dat ik besefte wat voor een positieve, leuke impact eten op je kan hebben. Nu waardeer ik voedsel meer dan ooit! Mijn waardering voor eten, resulteerde dat ik graag een studie wilde doen dat te maken had met eten. Zodoende kwam ik bij...