Let op: Door drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren.

news

Whey too much, it is a waste to waste your waste!

Xian Ong

Bij het stremmen van melk om kaas te bereiden, vormen de vaste bestanddelen van de melk de wrongel en de vloeibare bestanddelen vormen de wei. Wei of kaaswei is een geel-groenachtige vloeistof. De kaaswei bevat lactose (melksuiker), vitaminen, mineralen, sporen van vet en opgeloste eiwitten, ook wel de wei-eiwitten genoemd of albuminen.

Wei-eiwitten hebben een hoge biologische waarde en zijn dus ideale eiwitsupplementen. De biologische waarde verwijst naar hoe efficiënt een stof wordt verteerd en geabsorbeerd wordt via de darmen tot in de bloedstroom. Het geeft dus aan hoe makkelijk het wordt opgenomen in het menselijk lichaam. De referentiestandaard voor eiwit is het eiwit van een ei, met een biologische waarde van 100. Wei-eiwit heeft een biologische waarde van 104, dus hoger dan ei-eiwit! Daarnaast bevat wei-eiwit het volledige spectrum van aminozuren, inclusief essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor weefselopbouw en -herstel. Het is daarom toch zonde om dit nutritionele goedje door de gootsteen te gieten?

Er zijn talloze manieren om gebruik te maken van wei. In de kaasindustrie wordt traditioneel de kaaswei verwerkt in veevoer of gebruikt als meststof, maar tegenwoordig wordt het ook verwerkt in voedingssupplementen, softdrinks en babyvoeding. Het is een miljoenenindustrie, waarbij soms kaas wordt gezien als het bijproduct in plaats van de wei.

Bij het maken van kaas met onze FoodiyFarm kit, maak je de lekkerste zachte kaas, maar natuurlijk houd je ook hier de wei over (heb je onze FoodiyFarm kaaskit nog niet, shop ‘m dan hier!). Hieronder volgen tips wat je allemaal met de wei kan doen!

  1. Maak er ricotta van. Verhit de kaaswei tot 80-90° Door de hoge temperatuur vormen de eiwitten vlokken. Schep deze vlokken in een kaasdoek en laat het uitlekken. De hoeveelheid ricotta dat wordt gevormd zal niet zo veel zijn, maar het is in ieder geval wel wat!
  2. Voeg wei in plaats van zout toe bij het te fermenteren product. De fermentatie gaat dan sneller dan je gewend bent.
  3. Vervang water door wei in een bakrecept. Wei-pannenkoeken zijn zeker een aanrader!
  4. Maak je eigen brood met wei in plaats van water.
  5. Gebruik de wei om daarin pasta, rijst, aardappelen of havermout te koken. Hierdoor voeg je net iets meer smaak toe aan je gerecht.
  6. Gebruik wei om je eigen soep te maken of maak er bouillon van door het te koken met groenten
  7. Drink je eiwit shakes? Vervang het water door wei. Talk about boosting your proteinboost!
  8. Drink het gewoon zo op of maak er een lekkere smoothie, milkshake of limonade van
  9. De wei is ook geschikt om in te vriezen voor later gebruik.

Dit is nog maar een fractie van het lijstje wat je allemaal met kaaswei kan doen. Experimenteer erop los en vergeet niet je creaties te delen met #foodiyfarm!

Thuis zelf je eigen kaas maken? Start eenvoudig met onze Kaas Kit.


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd